Translate

mandag 17. februar 2014

Grovbakst og oppskrifter








Etter den gode julen vi hadde med veldig mye julemat, var det på tide å samle en del av flokken og ta frem de litt grovere kornsortene. Så tre av fire søstre passet det for samtidig og vi samlet oss hos mamma. Vekk med hvetemel og sukker og frem med linser og havre! Vi hadde en koselig bakekveld som endte opp med en deilig kvelds til slutt med te og god ost på grov baksten. Alle bakte forskjellige ting, så delte vi alt på alle til slutt, slik at alle fikk litt av hvert med seg hjem. Helt genialt! Noe gikk i frysen og noe direkte i brødboksen. Men jeg tror det aller kjekkeste var ikke hva vi gjorde, men at vi gjorde det sammen. Det er alltid godt å la praten gå og snakke om alt og ingenting! Mamma sa en klok ting denne kvelden og det var at mennesker har det best med seg selv når de er i flyt. Når kroppen og hjernen blir ett med det vi holder på med og flyter avgårde. Det verste jeg vet er å sitte å gruble, det er veldig destruktivt for kropp og sinn, så mitt nyttårsforsett i år er å la kroppen flyte mest mulig! Ja og forresten; å prøve nye ting så ofte som jeg kan! Legg en ny ting i handlevognen eller bestille noe jeg aldri har prøvd før på menyen. Du kan få både morsomme opplevelser av det og nye favoritter. Min nyeste favoritt er jordbær juice! 

En ting som er viktig å vite om grove produkter er at det ikke er fargen som avgjør om hvor vidt maten er grov eller ikke, det er om kornene er malt eller hel. Hele korn, også kallt fullkorn er det vi vil ha. Når kornet blir malt til mel, forsvinner det meste av nyttigheten som kroppen vår trenger fra maten.  




Noen av oppskriftene vi brukte denne kvelden:

Hjemmelaget mysli:

Linfrø
Solsikkekjerner
Mandler
Kokos
Gresskarkjerner
Honning
Solsikkeolje

Her er det bare til å bruke fantasien, du kan bruke hva du vil og sette sammen forskjellige blandinger. Mengden kommer også an på hvor mye du vil lage. Bruk omtrentlig det samme av hver ingrediens. Vi hakket opp mandlene men det er også helt frivillig! Alt blandes i en bolle og legges på et stekebrett. I ovnen på 170 grader i 10 minutt. La det ligge litt etterpå så stivner det.







Lavkarbobrød:

60g valnøtter
40g mandler
40g kruskakli
3dl linfrø (hel)
2ts bakepulver
2ts fiberhusk (eller havrekli)
1ss sukrin
1 boks cottage cheese
5 store egg
2ts raps olje

Finhakk mandler og valnøtter.
Bland alt det tørre.
Tilsett det våte og elt i maskin.
Smør brødformen.
Plasser midt i ovnen på 180 grader i 60 minutter.
Avkjøl på rist og oppbevares i kjøleskap.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar