Etter
den gode julen vi hadde med veldig mye julemat, var det på tide å samle en del
av flokken og ta frem de litt grovere kornsortene. Så tre av fire søstre passet
det for samtidig og vi samlet oss hos mamma. Vekk med hvetemel og sukker og
frem med linser og havre! Vi hadde en koselig bakekveld som endte opp med
en deilig kvelds til slutt med te og god ost på grov baksten. Alle bakte
forskjellige ting, så delte vi alt på alle til slutt, slik at alle fikk litt av
hvert med seg hjem. Helt genialt! Noe gikk i frysen og noe direkte i
brødboksen. Men jeg tror det aller kjekkeste var ikke hva vi gjorde, men at vi gjorde det sammen. Det er alltid godt å la
praten gå og snakke om alt og ingenting! Mamma sa en klok ting denne kvelden og
det var at mennesker har det best med seg selv når de er i flyt. Når kroppen og
hjernen blir ett med det vi holder på med og flyter avgårde. Det verste jeg vet
er å sitte å gruble, det er veldig destruktivt for kropp og sinn, så mitt
nyttårsforsett i år er å la kroppen flyte mest mulig! Ja og forresten; å prøve
nye ting så ofte som jeg kan! Legg en ny ting i handlevognen eller bestille noe
jeg aldri har prøvd før på menyen. Du kan få både morsomme opplevelser av det
og nye favoritter. Min nyeste favoritt er jordbær juice!
En ting som er viktig å vite om grove produkter er at det ikke er fargen som avgjør om hvor vidt maten er grov eller ikke, det er om kornene er malt eller hel. Hele korn, også kallt fullkorn er det vi vil ha. Når kornet blir malt til mel, forsvinner det meste av nyttigheten som kroppen vår trenger fra maten.
Noen av oppskriftene vi brukte denne kvelden:
Hjemmelaget
mysli:
Linfrø
Solsikkekjerner
Mandler
Kokos
Gresskarkjerner
Honning
Solsikkeolje
Her er det bare til å bruke fantasien, du kan bruke hva
du vil og sette sammen forskjellige blandinger. Mengden kommer også an på hvor
mye du vil lage. Bruk omtrentlig det samme av hver ingrediens. Vi hakket opp
mandlene men det er også helt frivillig! Alt blandes i en bolle og legges på et
stekebrett. I ovnen på 170 grader i 10 minutt. La det ligge litt etterpå så
stivner det.
Lavkarbobrød:
60g valnøtter
40g mandler
40g kruskakli
3dl linfrø
(hel)
2ts bakepulver
2ts fiberhusk
(eller havrekli)
1ss sukrin
1 boks cottage
cheese
5 store egg
2ts raps olje
Finhakk mandler
og valnøtter.
Bland alt det
tørre.
Tilsett det
våte og elt i maskin.
Smør
brødformen.
Plasser midt i
ovnen på 180 grader i 60 minutter.
Avkjøl
på rist og oppbevares i kjøleskap.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar